Cum sa reducem ratele creditului prin conversia ROBOR in IRCC

Cum sa reducem ratele creditului prin conversia ROBOR in IRCC si sa platim o rata mai mica la creditul ipotecar/prima casa?

Din ce in ce mai multe persoane sunt afectate de cresterea nejustificata a ROBOR, indice folosit pentru majoritatea creditelor ipotecare sau prima casa, pana in anul 2019.

In aceasta situatie se afla si familia noastra, asa ca am decis sa luam masuri pentru a temporiza efectele negative ale cresterii ROBOR sau diminua valoarea ratei la creditul ipotecar pe care l-am contractat acum mai bine de 6 ani.

 

Din informatiile obtinute in piata bancara, majoritatea institutiilor de credit sau brokerilor recomanda efectuarea unei refinantari pentru obtinerea unei rate mai mici. Nu stiu daca aceasta strategie este cea corecta sau este putin influentata si de avantajele unui nou dosar de credit, care cel mai des implica comisioane atat pentru banci cat si pentru brokeri. Poate multi dintre voi nu sunteti interesati de o noua analiza financiara aferenta unui contract de credit. O refinantare asta implica!

Sunt multe situatii cand in prezent nu mai sunt indeplinite conditiile pentru aprobarea dosarului de credit (ex: mamicile aflate in CIC, existenta unor intarzieri la plata ratelor ce pot determina notarea in biroul de credite etc).

Pentru ca sunt de profesie avocat si doream sa obtin o rata mai mica la propriul credit ipotecar, grav afectat de cresterea ROBOR, fara insa a parcurge etapele unei noi documentatii, am urmat o cale mult mai usoara.

 

Cum am procedat?

Noua legislatie in materie inlocuieste ROBOR cu un indice mai stabil si mai mic ca valoare, denumit IRCC (indice de referinta pentru creditele consumatorilor). Chiar intentia legiuitorului a fost sa se evite ratele enorme platite urmare a cresterii ROBOR, in beneficiul tuturor partilor implicate, dar in acord cu politica comerciala a fiecarui creditor.

In cazul nostru, cresterea era notabila. Ajunsesem sa platim aproximativ 2.500 lei rata (in perioadele maxime ale cresterii ROBOR am platit chiar si 2.700 lei), in conditiile in care valoarea initiala a ratei a fost in jur de 1.900 lei, in 2016 cand am obtinut finantarea. Deci a fost o crestere de aproape 40%, cand ROBOR a atins valorile maxime.

 

Pentru a reveni la o rata cat mai aproape de cea initiala am decis ca o trecere de la ROBOR la IRCC este solutia cea mai buna. Am formulat o cerere, motivata in fapt si in drept, catre banca, explicand situatia noastra si cadrul nou legislativ existent.

Am mentionat totodata si faptul ca noua lege care a reglementat IRCC in mai 2019 are un tel clar – stabilitate in piata creditelor pentru imobile si diminuarea efectelor negative ale ROBOR. Totodata, indicele vechi ROBOR are la baza un mecanism invechit, bazat exclusiv pe cotatii si nu pe tranzactii efective pe piata interbancara.

 

De asemenea, este de observat ca o situatie similara ROBOR a avut-o si cresterea CHF multi ani in urma si bancile au luat masuri (unde clientii au cerut).

Practic scenariul se repeta si in acest moment. Banca este un profesionist iar clientii sunt consumatori. Deci intotdeauna institutia bancara este un actor informat, care stie sa se protejeze si care cunoaste foarte bine si legislatia.

Propunerea mea a fost aplicarea directa a IRCC, materializata intr-un act aditional la contract si nu o cerere de refinantare ce presupunea o noua analiza si alte dureri de cap.

 

Cat timp a durat si cat e noua rata?

De la formularea cererii si pana la semnarea efectiva a actului aditional au trecut aproximativ 12-14 zile calendaristice.

Dupa primele zile am sunat pentru detalii si mi-au transmis ca analizeaza cererea si revin ei. Eram increzatoare ca vor accepta si asa s-a intamplat, desi cand am sunat parea clar ca doresc sa respinga. Era prima astfel de cerere si au si recunoscut ca “discuta speta” cu toate departamentele implicate.

Au urmat cateva zile fara niciun raspuns, dar care promiteau un raspuns afirmativ. Din experienta de pana acum ca avocat, eram sigura ca daca doreau sa refuze ar fi procedat imediat la transmiterea unui email cu un raspuns negativ.

Intr-un final am fost invitati sa semnam actul aditional si scadentarul iar noua rata a fost 2.005 ron, fata de ~ 2.450 ron cat a am platit ultima rata cu aplicarea ROBOR.

 

Ce este IRCC?

In caz ca va intrebati ce este IRCC, incerc sa va lamuresc putin, in termeni pe intelegerea tuturor.

Din mai 2019, in conformitate cu OUG nr. 19/2019, IRCC este noul indice de referinta pentru creditele consumatorilor si inlocuieste ROBOR. IRCC a fost gandit ca un sprijin pentru debitorii consumatori afectati de cresterea ROBOR, crestere vizibila in valoarea ascendenta a ratelor la credite.

 

Unde se poate vizualiza valoarea IRCC?

Similar ROBOR, valoarea IRCC se regaseste pe site-ul BNR si se aplica tuturor creditelor contractate dupa 2 mai 2019, inclusiv creditele prima casa. Valoarea DAE (dobanda anuala efectiva) este in prezent compusa din IRCC si o marja fixa a bancii, aplicabila fiecarui contract pe toata durata lui.

Anexez mai jos un grafic comparativ al valorii IRCC/ROBOR din 2019 pana in februarie 2022.

Cum pot sa solicit aplicarea IRCC propriului credit?

Oricine poate formula o astfel de cerere. Dar trebuie sa fiti putin atenti si la continut. Ar trebui argumentat si de ce solicitati aplicarea IRCC si sa aveti in vedere si legea de punere in aplicare a IRCC. De cele mai multe ori, relatia purtata cu banca de la momentul formularii cererii si raspunsurile telefonice furnizate valoreaza un procent maricel din reusita unei cereri. Dar evident ca si continutul documentat al cererii, in fapt si in drept, sunt poate cele mai importante pentru un raspuns afirmativ, mai ales daca banca unde aveti creditul este la prima astfel de cerere sau este de notorietate si in piata ca este o institutie “dificila” sau mai putin deschisa la solicitari noi, de impact.

 

De ce? Cred ca toti cunoasteti efectele negative ale cresterii CHF, poate cele mai dezbatute aspecte din piata bancara si cum cei care au avut curaj si au apelat la profesionisti au reusit cu succes sa evite rate astronomice, executari silite neplacute si o stare continua de stres si panica.

Nu voi uita niciodata cum un fost client a facut o tranzactie foarte foarte dezavantajoasa cu banca pentru un credit in CHF, dupa momentul la care am depus in instanta o actiune in anularea clauzelor abuzive si de inghetare a cursului CHF. Consilierii bancii l-au sfatuit sa nu plateasca bani avocatilor si sa rezolve problema cu ei, gratuit. Ce s-a intamplat in final? Problema lui nu s-a rezolvat si a pierdut casa pentru ca nu a dorit sa asculte sfaturile noastre si sa aiba rabdare. Dramatic, dar cat se poate de adevarat!!!

Se aplica IRCC si creditelor prima casa?

In prezent da, asa ca opinia mea este ca ar trebui sa se aplice si creditelor vechi. Este insa discutabil daca bancile vor accepta sau nu o cerere de aplicare a IRCC in detrimentul ROBOR pentru creditele prima casa.

Oricine poate formula o astfel de cerere. Dar trebuie sa fiti putin atenti si la continut. Ar trebui argumentat si de ce solicitati aplicarea IRCC si sa aveti in vedere si legea de punere in aplicare a IRCC.

Bineinteles ca, daca doriti sa faceti cererea sub indrumarea unui avocat, va stau la dispozitie.

 

Mult succes tuturor celor care decid sa aleaga trecerea la IRCC!

Comentarii

  • Buzgau Florin Adrian
    07/03/2022 la 11:49

    Buna ziua. Foarte de ajutor articolul dvs! Sunt client al BRD si in anul 2018 am accesat in credit Prima Casa iar ROBOR la avea vreme era undeva la 3,19 si o rata de aproximativ 1670 lei pentru 30 ani la un credit de 300.300 lei. Acum că ROBOR efectiv a luat-o razna și presimt că până la sfârșitul anului va urca la 6 as vrea sa fac și eu o cerere către bancă pentru conversie de la ROBOR la IRCC tocmai în ideea de a putea achita rata lunară. In principiu cred ca as reuși sa concep o cerere convingătoare catre BRD dar m-ar ajuta foarte mult un model de cerere cu conținut mai complex bazat si pe cadrul legislativ, legea de punere in aplicare. M-ați putea ajuta cu un astfel de model pe adresa mea de mail flor1n123@gmail.com. Va mulțumesc!

  • Roxana
    07/03/2022 la 13:46

    Bună ziua,

    Ma puteți ajuta cu un model de cerere sau consultanta in a solicita conversia de la ROBOR la IRCC? Mulțumesc.

  • Florentin Turcu
    07/03/2022 la 15:10

    Buna ziua!
    Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare.
    Persoanele care au un credit Prima casa contractate in 2018 cu dobanda la ROBOR pot trece la dobanda IRCC? Daca da va rog sa ma ajutati cu un model de cerere in a solicita conversia de la ROBOR la IRCC
    Va multumesc

  • Anghel Mibai
    22/03/2022 la 17:39

    Buna ziua, ma puteți ajuta cu un model cadru de cerere pentru a trece de la Robor la Ircc? Va mulțumesc anticipat!

  • Mihai
    25/03/2022 la 15:57

    Bună. A mai reușit cineva sa treacă de la robor la ircc? Sunt în aceeași situație ca și voi, am un credit prima casa, iar rata devine din ce în ce mai greu de suportat. Are cineva un model de cerere și ma poate ajuta și pe mine? Sa auzim doar de bine!

    • Alice
      30/03/2022 la 19:08

      Da, la BCR credit ipotecar normal (nu prima casa), mi-au acceptat cererea simpla, formulata de mine, fără sprijin din partea avocatului. An depus cererea la sediul BCR vis a vis de Primăria Popesti, acolo mi-e aproape. În 4 zile au acceptat, după vreo alte 4 am rezolvat act adițional și un nou scadentar. După recalculare am revenit la rata inițială și deocamdată am evitat majorarea cu 300 ron pe luna. Vedem cum va evolua și IRCC…

      • Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca aceasta schimbare a implicat si alte costuri, va multumesc !
        14/04/2022 la 14:12

        Trecerea de la ROBOR la IRCC, implica si alte comisioane/ costuri vis-a- vis de banca sau fondul de garantare ? Multumesc!

        • Raluca
          31/05/2022 la 13:41

          Conversia de la ROBOR la IRCC este gratuita, refinantarea nu.

  • Daniel
    07/04/2022 la 10:52

    Doamna Avocat, ați reușit să obțineți o schimbare de la Robot la IRCC la banca ING prin act adițional? Am fost la ei și au spus ca nu se poate. Trebuie neapărat sa trec prin tot procesul de refinanțare, proces care ma costa aproximativ 3000 de lei. Sunt dezamăgit de ING pt ca am auzit ca la alte banci se face doar prin act adițional.

    • Ovidiu
      12/04/2022 la 22:46

      Sunt curios daca a reusit cineva conversia la ING.

  • Daniel
    20/04/2022 la 12:06

    La ING a reusit cineva sa faca aceasta conversie ROBOR – IRCC, pentru un credit ipotecar? Ei doresc neaparat refinantare…

  • liana
    26/04/2022 la 11:31

    Aceleasi raspuns l-am primit si eu de la ING, refinantare…

    • Raluca
      31/05/2022 la 13:43

      Intr-adevar, ING este o banca putin mai ‘neprietenoasa’ cand vine vorba de conversia la IRCC.

  • Mihail Breten
    08/05/2022 la 16:15

    Bună ziua! Mă puteți ajuta cu un model cadru de cerere pentru a trece de la ROBOR la IRCC? Vă mulțumesc!

Adaugă un comentariu