În general, diminețile de iarnă nu sunt cele mai iubite. Soarele apare târziu, este destul de frig, nu e de mirare că ne apucă orele prânzului până putem spune că începem să fim eficienți în munca noastră. Mai mult, mesele grele de la sărbători, atmosfera de vacanță de care ne este tare greu să ne desprindem, nu ajută nici ele la a avea motivația de a începe anul în forță.
Dar, adevărul este că anul are doar 12 luni. Și că impresia este că timpul trece de fapt tot mai repede, o săptămână pare o zi, clipești de două ori și s-a făcut vară, și uite așa te trezești la sfârșit de an că parcă nu ai avut timp să faci ce îți doreai, că nu te-ai concentrat suficient pe obiectivele tale.
Astfel că am căutat care ar fi rutinele de dimineață care ne-ar putea ajuta să avem zile productive, cu acțiuni eficiente, de care să fim mândri când ne băgăm la culcare seara. Iată ce am găsit:
Ține un jurnal
Sau o agendă. Sau poate doar un document în telefonul tău. Ce îți este la îndemână. Important este să dedici câteva minute zilnic, de preferat la aceeași oră, în care să așterni pe hârtie ce ai de făcut în ziua respectivă, cu cine rebuie să te întâlnești și care ar fi acțiunile care trebuie terminate până seara. Fie că sunt activități ce țin de administrarea casei, programări la doctor, întâlniri cu prietenii, termene de predare, scrie încă de dimineață ce te aștepți să fie gata până seara. Tu alegi cât de detaliată să fie lista.
Ia micul dejun
Pe lângă faptul că este important pentru sănătate, un mic dejun luat în tihnă, fără telefon, fără televizor, va schimba orice persoană care nu iubește diminețile. Dacă ești o persoană care începe ziua foarte devreme, există idei pentru mic dejun care se pot prepara de cu seara (brioșe, budinci) sau rețete care durează 5 minute să fie puse în aplicare. Un mic dejun savurat pe îndelete poate ajuta la eliberarea hormonilor care relaxează corpul și mintea și reduc stresul.
Focus pe pozitiv
De prea multe ori ne concentrăm pe ce nu merge bine. Pe ce nu ne place sau la ce trebuie să lucrăm. Ce-ar fi să începem ziua cu un exercițiu de recunoștință pentru ce e bun și frumos în viețile noastre? La început poate să pară hilar, sau chiar greu de realizat acest exercițiu. Mulți am fost învățați să fim într-o continuă luptă pentru mai bine și să vedem ce avem bun ca pe un lucru normal ce s-a întâmplat în decursul alergării noastre zilnice. Dar e atât de recomfortant să pui pauză și să admiri și să fii recunoscător pentru ce ai. Gândește-te, pentru ce simți recunoștință chiar acum? Și începe chiar așa dimineața, trecând în listă 2-3 lucruri pentru care te bucuri că sunt sau se întâmplă în viața ta.
Sport. Orice, oricât
Se știe deja cât de importantă este activitatea fizică pentru un tonus bun și pentru o stare de spirit veselă. Doar că, pentru unii, practica e cea care ne dă bătăi de cap de cele mai multe ori. Acest lucru se întâmplă pentru că punem foarte multă presiune pe noi. Ca să facem sport, trebuie să avem vreo oră la dispoziție, ne mai trebuie și echipament, unde mai pui că dacă vrei să ieși la alergat, nu prea ai unde, și tot așa. Lista obstacolelor pare să fie interminabilă și noi părem că avem toate argumentele posibile pentru a nu practica cea mai simplă rețetă de sănătate lăsată vreodată pentru omenire. Mișcarea. De aceea, ce ar fi să începem diminețile cu 10 minute de exerciții de respirație, sau 3 seturi de sărituri pe loc, sau 15 minute de yoga? Sau, de ce nu, o plimbare pe Drumul Fermei care duce la parc, unde e loc berechet de plimbare și exerciții fizice. Cât putem și ce putem. Important e să fie zilnic, sau de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile cele mai des întâlnite pentru a avea un start bun pentru o zi productivă. Desigur, lista poate continua, poate chiar aflăm și mai multe idei chiar aici, în secțiunea de comentarii. Oricum ar fi, un an nou cu multe rezultate frumoase să ai!
de Alexandra Clark , 11.01.2022