Telefon contact
031 433 4777
Manastirea Duminica Sfintilor Romani nu face parte practic din orasul Popesti Leordeni, fiind situata chiar la granita dintre capitala si Popesti, dar majoritatea popestenilor merg la slujba in aceasta locatie deoarce biserica este spatioasa si foarte aproape de casa.
Cladita in gandul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist inca din anii 1954-1955, biserica s-a construit intre anii 2003-2006, pe vatra unde, inca din anii 1987-1989, la vremuri de grea cumpana si prigonire a credintei, s-a ridicat, prin purtarea de grija a Prea Fericiri Sale un nou asezamant al Atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane. Acest asezamant avea sa fie, intru toate, continuator al lucrarii de mult folos bisericesc initiata de vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina in cadrul ansamblului "Schitul Maicilor" din Bucuresti, disparut in anul 1982, in urma dezlantuirii furiei demolatoare a regimului totalitar de atunci.
Sfantul locas a fost conceput, prin arhitectura, pictura si sculptura interioara si exterioara, in stilul si frumusetea bisericilor brancovenesti. Planul cruciform al bisericii, cu parter si demisol, se compune din pronaos, naos, cu doua abside laterale, poligonale in exterior si arcuite la interior, si incaperea semicirculara a altarului, avand in partea de nord proscomidiarul. La demisol este amenajat un paraclis, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Corpul bisericii are o lungime totala de 31,5 m si o latime de 8,65 m. inaltimea de 31,5 m la turla principala, confera edificiului multa zveltete. TurlaPantocrator, mai ampla si mai inalta, monumentalizeaza naosul, iar turla mica, mai scunda, se situeazdeasupra pronaosului. Acoperisul turlei mari a fost confectionat la sol si ridicat cu o macara. Turla mica, realizata de asemenea la sol, a fost si aceasta ridicata cu o macara, succesiv, intai corpul si apoi acoperisul. Ferestrele bisericii, inguste si alungite, cu ancadramente sculptate in piatra, sunt prevazute cu vitralii, iar invelitoarea este din tabla de cupru. Edificiul este impodobit cu elemente cioplite artistic in piatra (capiteluri, coloane, ancadramente si 3 braie), dupa modelul celor brancovenesti, unele recuperate de la bisericile demolate din Bucuresti si refolosite la dorinta Parintelui Patriarh Teoctist.
031 433 4777
Șoseaua Olteniței 255, Bucharest, Romania
Bogdan
29/08/2023 at 10:54Doamne ajuta! Un loc minunat, sacru!